Zoete spareribs “fall-of-the-bone”. Super zachte spareribs zoals je ze in restaurants nog nooit hebt gegeten.

Bij spareribs heb je de eerste keuze in de soort ribs die je gaat gebruiken, je kan kiezen voor “catering”ribs, of voor dikke ribs. Dikke ribs hebben absoluut de voorkeur. De “catering” ribs zijn over het algemeen “shiners” deze zijn zo dun dat de botten al boven de ribs uitsteken, deze ribs worden snel wat droger als je ze te lang bereidt. Dit zijn de ribs die veelal bij supermarkten te verkrijgen zijn, maar ook veel slagers hebben deze als goedkopere ribs.

In onderstaand recept ga ik uit van dikke ribs, ik gebruik de 3-2-1 methode, waarin de getallen staan voor de uren;

  • 3 uur roken
  • 2 uur stomen
  • 1 uur grillen

Wanneer je dunne ribs gebruikt zijn deze tijden veel te lang, de spareribs zullen zo gaar zijn dat je ze niet meer goed van de BBQ kan pakken, let hier dus goed op. Een groot verschil tussen dunne en dikke ribs is ook, dat dunne ribs 400 – 500 gram per rib zijn, dikke ribs zijn meestal ruim 900 gram per rib.

Benodigdheden
  • 2 dikke ribs
  • 2 el rietsuiker
  • 2 el paprikapoeder
  • 2 el zout
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 4 el BBQ saus
  • 2 el Ketjap Manis
  • 2 el honing
  • 1 el bruine bastard suiker
  • appelsap
  • aluminiumfolie
  • sparerib BBQ rek
  • Glaze kwast
  • Injector
Bereiding

Verwijder het buikvlies aan de holle kant van de ribs, dit kan je doen door met je vinger tussen de botten te drukken, hierdoor zal het vlies loskomen, als je een begin hebt, kan je het vlies in 1 geheel verwijderd worden.

Maak een rub:

  • 2 el rietsuiker
  • 2 el paprikapoeder
  • 2 el zout
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl versgemalen zwarte peper

Wrijf de ribs aan alle kanten goed in met de rub en laat dit bij voorkeur ca. 12 uur intrekken, korter kan ook, maar hoe langer hoe meer smaak.

Bereidt je BBQ voor om indirect te grillen met een roostertemperatuur van 105° – 110°C (107°C is perfect!) Voeg wat chunks toe, voor de rook (appel chunks is erg lekker). Plaats je spareribrek op het rooster en leg je spareribs in het rek. Sluit de deksel en laat de ribs 3 uur roken op een constante temperatuur.

Na 3 uur haal je de ribs uit het rek en leg deze op een stuk aluminiumfolie. Injecteer met je injector een beetje appelsap tussen alle botten in het vlees. Hierna smeer je de spareribs rijkelijk in met de glaze. De glaze kan je als afwisseling ook vervangen door kant-en-klare BBQ sauce van Sweet Baby Ray’s in de smaak Hickory & Brown Sugar;

De glaze:
  • 4 el BBQ saus
  • 2 el Ketjap Manis
  • 2 el honing
  • 1 el bruine bastard suiker

Pak de spareribs goed in in de aluminiumfolie, liever 2 lagen zodat de botten geen gaatjes prikken in de folie. Als je wat glaze overhebt, kan je dit bij de spareribs in de aluminiumfolie schenken, dit kan ook met een beetje appelsap wanneer je geen glaze meer over hebt.

Leg de ingepakte spareribs weer op het rek. Het gaat nog steeds indirect en met dezelfde temperatuur. Sluit de deksel en laat de ribs 2 uur stomen.

Nu is het zover, de ribs mogen uit het rek en uit de aluminiumfolie, let op, de ribs zijn al boterzacht nu. Je kan met dezelfde temperatuur de ribs direct op het rooster afgrillen in ca. 60 minuten. Tijdens het afgrillen blijf je de ribs “aflakken” met de glaze…..

En nu smullen maar….